Spring over navigation.
Hjem
lokal fremstilling med omtanke

Viden & Fakta

Viden & Fakta: Hvor og hvor meget må jeg sanke?

Løgkarse.JPG

”- så meget som man kan have i sin hat!”, efter sigende jævnfør Jyske Lov. Hvor meget dét lige er, kommer jeg tilbage til.

Hvad betyder dette meget gamle ord sanke egentlig? I Ordbog over det danske sprog får man en lang forklaring, og betydningen afhænger af hvor ordet bruges. Set i Kultivator-sammenhæng er den korte forklaring heldigvis: at oplede, -søge og samle (ved at plukke, pille, optage); navnlig mht. frugter, blomster o.lign., i videre anvendelse.

Viden & Fakta: Emballage-hygiejne og holdbarhed

Marmeladeglas.jpg

Kultivators medlemmer har stillet et meget relevant spørgsmål om emballage (mælkedunke og glas):
Om hvorfor det nogle gange - men slet ikke altid - er nødvendigt at desinficere sin emballage inden brug.
Samt hvor lang eller kort holdbarhed man bør fastsætte på sine produkter.

Emballage-hygiejne 
Det afgørende er:
1.hvor lang tid produktet skal kunne holde sig ved en ønsket opbevarings-tid og - temperatur 
2.hvorvidt produktet er let fordærveligt eller er mere robust pga. de fysisk- kemiske forhold (sammensætning, brug af konserveringsmiddel osv.)

Viden & Fakta: Mærkningen er vigtig, når man er overfølsom overfor sin mad

Tja.jpg

Ret mange mennesker oplever ikke at kunne tåle én eller flere slags fødevarer, og antallet har desværre været stigende i årevis.
Overfølsomheden kan enten skyldes en ”ægte allergi” eller en ”intollerance”. Allergien involverer immunsystemet (f.eks. nøddeallergi), mens intollerancen kan have forskellige årsager (f.eks. intollerance overfor mælkesukker). Mange siger ”allergi” om begge dele, hvilket er skidt, fordi evt. behandling skal gribes vidt forskellig an – opsøg lægen, hvis der er fødevarer, du ikke tåler!

Det siger sig selv, at folk, der lider af overfølsomhed, har brug for at vide, nøjagtigt hvad maden indeholder.

Lovkravene til mærkning (deklarering) af færdigpakkede fødevarer til forbrugere er derfor strammet meget op de senere år, ikke mindst mht. allergene ingredienser (= allergener, dvs. stoffer der kan fremkalde allergisk reaktion).

Viden & Fakta: Grej og emballage skal være egnet til dit produkt

Lokale specialiteter fra Møn og Sydsjælland.JPG

Som fødevareproducent er det vigtigt, at du vælger emballage og grej til produktionen, som egner sig til netop dit produkt. Det er nemlig ikke ligegyldigt, hvilke materialer din emballage og dit udstyr er lavet af.

Jamen, plastik er vel plastik og metal er vel metal? Slet ikke! Plastik f.eks. er mange forskellige ting og plastik kan være tilsat forskellige stoffer f.eks. for at give farve, gøre det blødt eller hårdt osv. Tilsvarende gælder for andre kunststoffer og materialer, du har brug for i produktionen. Ja, selv glas og keramik kan være uegnet til fødevarer. Nogle typer indeholder f.eks. tungmetaller enten i selv glasmassen eller i glasuren.

Rådgivning om fødevarelovgivning, - sikkerhed, - hygiejne samt kvalitetsstyring

Poul portræt.jpg

Kære medlem af Kultivator!
Kan du bruge hjælp til spørgsmål om f.eks.:

  • Nye lovkrav
  • Egenkontrol og analyser
  • Fødevaresikkerhed og risikofaktorer
  • Allergener og mærkning af produkter
  • Emballage og grej egnet til dit produkt
  • Kontakt til myndighederne
  • Hvad du „kæmper“ med lige nu

Så står jeg til rådighed. Du kan komme i kontakt med mig på mailen: viden@kultivatorsyd.dk.

Udgiv indhold